Άρβουτος – Κουμαριά

Arbutus unedo L.

Ο Άρβουτος είναι η κλασσική και γνωστή σε όλους Κουμαριά. Το είδος Άρβουτος η κοινή (Arbutus unedo L.) και ανήκει στην οικογένεια των Ερικίδων ή Ερικοειδών (Ericaceae). Είναι   Θάμνος ή μικρό δέντρο το οποίο στο νησί, καλύπτει μεγάλο μέρος της χλωρίδας του. Το μέλι της Κουμαριάς έχει αρκετά πικρή γεύση, θεωρείται όμως ένα από τα σοπουδαιότερα μελισσοκομικά φυτά. Είναι πανέμορφο είδος, αφού μπορεί να συνδυάσει τις διάφορες αποχρώσεις των φύλων, (βαθυπράσινα, καφέ, κίτρινα, κόκκινα) ανάλογα με τις εποχές του έτους, τα άνθη που έχουν λευκό-γαλακτώδες, λευκορόδινο ή λευκοπράσινο χρώμα και τους καρπούς από τα άνθη του προηγούμενου έτους που έχουν κίτρινο ή κιτρινοπορτοκαλί ή κόκκινο χρώμα. Δυστυχώς, σε πολλά μέρη έχει καταστραφεί από την υπερβόσκηση και σε άλλα μέρη υποφέρει. Από τους καρπούς παρασκευάζεται μαρμελάδα αλλά και αλκοολούχο ποτό με απόσταξη. Είναι ο Κόμαρος του Θεόφραστου και του Διοσκουρίδη.

Image

Άρβουτος – Κουμαριά

(φύλλα)

Για κυστίτιδα, υπερτροφία του προστάτη με πυόρροια, πυελονεφρίτιδα, βλεννορροϊκή ουρηθρίτιδα και άλλες χρόνιες παθήσεις της κύστης. Για νόσους των νεφρών, για αιματουρίες και αιμορραγίες της μήτρας. Αποτελεσματικό σε μολυσματική ουρική λιθίαση, συνιστάται για διάρροια, εντεροκολλίτιδα, σπαστική κολίτιδα, ολιγουρία, δυσουρία, ευερέθιστο έντερο και λευκόρροια.

Δεν αποτελεί και δεν πωλείται ως φάρμακο, για κάθε χρήση συμβουλευτείτε πριν τον γιατρό σας.


Οι παραπάνω πληροφορίες δεν αποτελούν ιατρική πληροφορία αλλά συλλογή πληροφοριών από σχετική βιβλιογραφία ή από την λαϊκή παράδοση.


Διουρητικό
Αντισηπτικό
Καταπραΰντικό
Στυπτικό
Λιθοτρυπτικό.

Aφέψημα
Πίνεται σαν αφέψημα, 3 κουταλιές της σούπας σε 1 λίτρο νερό, να βράσει για 5-8 λεπτά, έπειτα αφήνουμε 15 λεπτά, σουρώνουμε και το πίνουμε. 3 φορές σε 24 ώρες.

Κουμαρίνη (Ρούλα Γκόλιου 2013)

Δεν αναφέρονται.

Πληροφορίες

ΑΔΕΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗΣ: 167240
ΔΑΣΟΝΟΜΕΙΟ ΙΚΑΡΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Π.Ε. ΣΑΜΟΥ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ

Συλλέκτης: Ιωάννης Γενούζος

f